Zorgcentrum Leiden

  • jaar: 2016
  • programma: zorgvoorzieningen, 13 zorgstudio's, 48 zorgappartementen

Ten behoeve van de verbouw/nieuwbouw van de Statenhof is onderzoek gedaan naar diverse scenario’s in volume en fasering, waarbij in eerste instantie enkel de bestaande hoofdentree vervangen zou worden door nieuwbouw. Hierin is plaats voor een ondersteunende functies en appartementen en studio’s. Gedurende het proces is besloten de bestaande laagbouw in het geheel te slopen, en de nieuwbouw uit te breiden naar de zuidzijde van het beschikbare kavel. In de toekomst wordt het gebouw aan de zuidzijde mogelijk uitgebreid met meer appartementen.

ConceptHet referentiebeeld voor de architectuur van het gebouw is een uitgesleten rotsformatie, een natuurlijk element dat na verloop van jaren door invloeden van buitenaf zijn schoonheid heeft verkregen. Ter benadrukking van het entreegebied en de achterliggende (semi-openbare) functies, is de geleding daar omgedraaid, en vertikaal georiënteerd. In de gevel is een aantal sprongen aanwezig, waardoor het wenselijk is om in de bouwmethodiek een lichte gevel toe te passen. Gecombineerd met de wens een ‘robuust’ gebouw te maken, heeft dit geleidt tot het toepassen van prefab (lichte) gevelelementen, voorzien van minerale steenstrips in een bijzonder formaat: zo lang mogelijk, en 140mm hoog.