Zorgcentrum Wijchen

  • jaar: 2012
  • programma: Zorgvoorzieningencentrum, 56 zorgappartementen

Stedebouwkundig en architectonisch conceptHet nieuw gerealiseerde zorgcentrum aan de Passedwarsstraat te Wijchen betreft een voorzieningencluster dat bovenwijks georiënteerd is. Daartoe is vanuit het concept van de Levensweg een stedebouwkundige opzet ontwikkeld, waarin de structuur (voornamelijk de richting) van de bestaande wijk is overgenomen. Deze wordt in het park tussen Buizerdstraat en Klapstraat afgerond, waardoor er in het gebied ten noorden van de Passedwarsstraat een aantal – min of meer gelijke – U-vormige woongebouwen zijn ontwikkeld.
Ten zuiden van de Passedwarsstraat is deze oost-west oriëntatie overgenomen, en in de architectuur van het nieuwe zorgcentrum opgenomen. Met het toevoegen van een bajonet in de stedebouwkundige structuur wordt de Levensweg hier als het ware vertraagd, en het (bovenwijkse) belang van de functies in het zorgcentrum benadrukt. De bajonetvorm in de Levensweg wordt hier begeleid door het gebouw van de huurappartementen en de kiosk.
In diverse materialen zijn de oost-west georiënteerde stroken terug te herkennen. Van noord naar zuid zijn dit twee stroken metselwerkbebouwing met boshutten daartussen. De galerijen zijn aan de zijde van de boshutten gelegen, en bekleed met houten latten. Daarbij is het gehele gebouw opgetild, ten behoeve van het openbare karakter van het zorgvoorzieningencentrum. Een uniciteit in de gevelafwerking is het blok langs de Levensweg, dat met een andersoortig metselwerk is bekleed en door de toevoeging van bloembakjes de beweging langs het plein versterkt.