Huurappartementen Wijchen

  • jaar: 2016
  • programma: 1 PG groep met gezamenlijke huiskamer en 9 appartementen, 43 (zorg)huurappartementen, kiosk (uitleen thuiszorg)

Na de realisatie van het nieuwe zorgcentrum (Meander) is het ontwerp van de huurwoningen tot stand gekomen op basis van stedebouwkundige randvoorwaarden van Pouderoyen. Daarin is vastgelegd dat het gebouw aan de noordzijde 4 lagen hoog mag zijn, en aan de zuidzijde 3 lagen. Doordat een gedeelte van het gebouw (de Passerel) in de noordelijke hof, tussen bestaand gebouw de Pas en de Passedwarsstraat, in het landschap verdwijnt, ontstaat een min of meer symmetrische bebouwing, met de Pas als aslijn. Als aanpassing op de stedebouwkundige randvoorwaarden is voorgesteld het gebouw ten opzichte van deze aslijn te knikken, zodat de bajonetvorm (zie zorgcentrum) voor het zorgcentrum beter tot zijn recht komt.
Deze symmetrie is leidend geweest in de gevelafwerking van het complex. Daarbij zijn materialen van het zorgcentrum ‘geleend’. Het metselwerk is gelijk aan het metselwerk van het zorgcentrum. Per gevel is daarbij de ritmiek van de openingen bepaald, om deze massa’s een vriendelijke uitstraling te geven. De bekleding in beplating is als het ware ‘uitgekleed’ toegepast: waar in het zorgcentrum de heldere kleuren van de beplating achter een lattengevel tevoorschijn komt, is deze bij de huurappartementen direct in het zicht toegepast.
Thuiskomen doen de bewoners van deze nieuwe 54 appartementen en de reeds aanwezige woningen van de Pas via de centrale entree, vormgegeven als een archetypisch huisje. Deze royaal vormgegeven entree verbindt de Levensweg met de hoven, en zo de woningen van het gehele complex met het voorzieningencentrum in de Meander.

Aan bestaand gebouw de Pas is een tijdelijk trappenhuis uiteindelijk een definitief trappenhuis geworden. Dit trappenhuis is tevens ingezet om het bestaande gebouw meer aan te laten sluiten op de nieuwe bebouwing in het gebied. Met frisse materialen en heldere kleuren krijgt het gebouw een opwaardering. Nog uit te voeren werkzaamheden aan dit bestaande gebouw zijn onder meer het vervangen van de aanwezige beplating door opaque glazen bekleding, het wit schilderen van de kozijnen en een gedeelte van het galerijscherm vervangen door een geperforeerde stalen beplating, als onder meer aanwezig als doorvalbeveiliging in zorgcentrum de Meander en de Passerel.